Με κάτω τα χέρια

 


Η ΑΕΚ πήγαινε στο «Καραϊσκάκης» με στόχο τη νίκη για να κλειδώσει το πρωτάθλημα, όμως ο Ολυμπιακός με τεράστιο πρωταγωνιστή τον Όρτα (2 γκολ) την κέρδισε εύκολα (2-0) και την έστειλε πίσω από τον ΠΑΟΚ, μία αγωνιστική πριν το τέλος!

Η μπίλια... και στο κόκκινο και στο μαύρο μαζί! Ο Ολυμπιακός -και μαζί του ο ΠΑΟΚ- ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι του Καραϊσκάκη, καθάρισε 2-0 την ΑΕΚ με ισάριθμα γκολ του Αντρέ Όρτα (65', 90+2') και... έστειλε την κούπα του πρωταθλητή προς την Τούμπα, όπου ο Δικέφαλος του Βορρά την ίδια ώρα διέλυε τον Παναθηναϊκό και πλέον έχει τη μοίρα του σε δικά του πόδια. Πολύ ανώτεροι οι «ερυθρόλευκοι» σε όλη τη διάρκεια του ματς, έκλεισαν όλα τα ατού της Ένωσης με υποδειγματικό παιχνίδι σε όλες τις γραμμές, έφτιαξαν αρκετές ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ, όμως αντίστοιχα και οι κιτρινόμαυροι θα μπορούσαν να είχαν πάρει κάτι καλύτερο από το παιχνίδι αν είχαν εκμεταλλευθεί τις λίγες δικές τους μεγάλες ευκαιρίες. Δίκαιο το τελικό αποτέλεσμα, με τους Πειραιώτες να... ορίζουν και φέτος ποιος θα πάρει τον τίτλο, όπως ακριβώς συνέβη και πέρσι.

Δυνατό ξεκίνημα έκανε ο Ολυμπιακός στο ματς, με πολύ καλή κυκλοφορία μπάλας που έσπαγε εύκολα το πρέσινγκ της ΑΕΚ, η οποία αντίθετα επιχείρησε να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις ψάχνοντας τον Λιβάι συνήθως με γεμίσματα. Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ ήταν διαβασμένη, περιόρισε τα χαφ του αντιπάλου με πολύ καλό παιχνίδι και από τους τρεις χαφ, έφτιαξε φάσεις για γκολ όμως σπατάλησε και αρκετές πιθανές ευκαιρίες με κακές τελικές πάσες. Συνολικά ήταν πολύ καλός ο ρυθμός και η ένταση των γηπεδούχων, με την Ένωση αντίθετα να δείχνει σε αρκετές περιπτώσεις να μην μπορεί να ακολουθήσει και να είναι αρκετά κάτω από τα συνήθη στάνταρ της, ίσως λόγω και της πολυήμερης απραξίας. 

Η πρώτη φάση στο ματς ήρθε στο 6ο λεπτό, όταν μετά από κόρνερ του Όρτα και σουτ του Φορτούνη, ο Αποστολόπουλος από κοντά δεν  μπόρεσε να κάνει την προβολή. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία των γηπεδούχων ήταν αυτή του 11', όταν μετά από λάθος στα χαφ της ΑΕΚ, ο Ποντένσε πέρασε τη μπάλα για τον Ελ Κααμπί που σούταρε συρτά μέσα από την περιοχή, αλλά ο Στάνκοβιτς έσωσε με το πόδι σε κόρνερ. Ο γκολκίπερ της Ένωσης μπλόκαρε σταθερά σουτ του Όρτα εκτός περιοχής στο 18' και δύο λεπτά μετά, ήρθε η σειρά της ομάδας του Αλμέιδα να κάνει την πρώτη της φάση. 

Σε αυτή, μετά από μπαλιά στην πλάτη της άμυνας, ο Λιβάι καθυστέρησε να εκτελέσει εντός περιοχής και τελικά κόπηκε από τον Κάρμο. Το ίδιο συνέβη και στο 24' όταν έχασε το κοντρόλ και τον έκοψε ο Ροντινέι μετά από μια σέντρα του Ελίασον από δεξιά. Οι φιλοξενούμενοι τριπλασίασαν τις φάσεις τους στο 37', όταν έφτιαξαν την πρώτη τους πραγματικά μεγάλη ευκαιρία στο πρώτο μέρος. Μετά από κλέψιμο και αντεπίθεση, ο Λιβάι γύρισε τη μπάλα στο δεύτερο δοκάρι για τον Ελίασον ο οποίος από πολύ κοντά σούταρε ψηλά άουτ. Το πρώτο 45λεπτο ολοκληρώθηκε με τρεις ακόμη στιγμές των Πειραιωτών. Στο 40', ο Έσε έκλεψε μπάλα έδωσε στον Ποντένσε, αυτός έπαιξε κάθετα για τον Ελ Κααμπί που υπό πίεση σούταρε δυνατά αλλά άστοχα. Ένα λεπτό αργότερα, μετά από νέο κλέψιμο, ο Ποντένσε έκανε ελιγμό στην περιοχή και νέο σουτ λίγο άουτ. Τέλος, στο 42', ο Φορτούνης ήταν που σούταρε εκτός περιοχής, με τον Στάνκοβιτς να μπλοκάρει ξανά σταθερά, στην τελευταία φάση πριν την ανάπαυλα. 

Ίδια εικόνα στο δεύτερο ημίχρονο, ίδιο τέμπο στο ματς, με τρομερό ρυθμό των ερυθρόλευκων που είχαν τον απόλυτο έλεγχο και πίεζαν με καλό, κοντρολαρισμένο ποδόσφαιρο για το γκολ. Μετά από ένα σουτ του Τσικίνιο άουτ στο 47' και ένα της ΑΕΚ από τον Ελίασον που κόντραρε στον Έσε στο 49',  η πρώτη μεγάλη φάση της επανάληψης ήρθε στο 55' όταν μετά από υποδειγματική κυκλοφορία της μπάλας, ο Όρτα... προειδοποίησε με ωραίο πλασέ εκτός περιοχής ελάχιστα έξω. Στο 61' ο Κώστας Φορτούνης είδε τη μπάλα να σταματά στη συμβολή των δοκαριών του Στάνκοβιτς μετά την αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ του και πλέον το γκολ... μύριζε από μακριά. Τελικά, ήρθε 4 λεπτά αργότερα, στο 65'. Μετά τη σέντρα του Ποντένσε ο Ελ Κααμπί πήρε την κεφαλιά, ο Στάνκοβιτς έδιωξε προσωρινά, στην εξέλιξη της φάσης η μπάλα στρώθηκε στον Όρτα ο οποίος από το όριο της περιοχής με δυνατό αριστερό συρτό σουτ έκανε το 1-0. 

Για περίπου ένα τέταρτο μετά το γκολ, ο Ολυμπιακός έριξε τον ρυθμό του αγώνα και κοντρόλαρε όσα συνέβαιναν στον αγωνιστικό χώρο. Τα μέτρα που άφησε στο γήπεδο όμως, βοήθησαν την ΑΕΚ να πλησιάσει την περιοχή του Τζολάκη και τελικά να απειλήσει μετά από ώρα, όταν είχαν γίνει και οι αλλαγές από τον Αλμέιδα. Στο 85' ο Τζολάκης απέκρουσε σουτ του Τσούμπερ εντός περιοχής και 5 λεπτά μετά, ο Κάρμο είδε τη μπάλα να περνάει λίγο άουτ μετά τη δική του κεφαλιά. Στο 91' η Ένωση έχασε τη δεύτερη μεγάλη ευκαιρία της στο φινάλε, όταν μετά από διαγώνια μπαλιά και νέο σουτ του Τσούμπερ, ο Τζολάκης απέκρουσε και πάλι. Οι «ερυθρόλευκοι» σφράγισαν το ματς ένα λεπτό αργότερα, όταν ο Όρτα μετά από μπαλιά του Ελ Κααμπί, είδε τον Στάνκοβιτς να είναι εκτός θέσης και τον νίκησε με δυνατό διαγώνιο σουτ. 

Οι συνθέσεις των ομάδων: 

Ολυμπιακός (Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ / 4-3-3): Τζολάκης, Αποστολόπουλος (69' Κίνι), Κάρμο, Ντόη, Ροντινέι, Όρτα, Έσε, Τσικίνιο (88' Καρβάλιο), Ποντένσε (81' Μαρτίνς), Φορτούνης, Ελ Κααμπί.

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα / 4-4-2): Στάνκοβιτς, Χατζισαφί, Κάλενς, Βίντα, Σιντιμπέ (46' Γιόνσον), Γκατσίνοβιτς (62' Άμραμπατ), Σιμάνσκι, Πινέδα, Ελίασον (70' Μάνταλος), Αραούχο (62' Πόνσε), Γκαρσία (70' Τσούμπερ).

Διαιτητής: Τομπίας Στίλερ (Γερμανία)
Βοηθοί: Κρίστιαν Γκίτελμαν (Γερμανία), Μαρκ Μπορς (Γερμανία)
Τέταρτος: Χρήστος Βεργέτης (Αρκαδίας)
VAR: Γκίντερ Περλ (Γερμανία)
AVAR: Ράινχαρντ Μπούξμπαουμ (Ανατ. Αττικής)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια